Mikor túl fiatal a sterilizációhoz?

2017. december 03. 11:58 - Gyermekmentes Övezet

03_how-young-is-too-young-to-be-sterilized-1463510071.jpg

Amikor Holly Brockwell 26 éves volt el akarta köttetni a petevezetékét. 4 éven keresztül az orvosok elutasították a kérését, mert szerintük később még meggondolhatja magát.

A 26 éves Holly Brockwell sterilizáltatni akarta magát. Mindig tudta, hogy nem akar gyereket, és azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, a sterilizáció a fogamzásgátlás egy gondtalan módjának tűnik. Mint oly sok más fiatal nőnek, akik a születésszabályozás ezen végleges formáját kérik az orvosuktól neki is többször is azt válaszolták, hogy „túl fiatal” ahhoz, hogy keresztülmenjen ezen. Egy héttel ezelőtt, egy „négyéves harc” után az Egyesült Királyság közegészségügyi ellátórendszerével és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végül megtehette.

A „Szülésszet és Nőgyógyászat” c. folyóirat szerint az USA-ban a női és férfi sterilizáció a fogamzásgátlás legáltalánosabb módszere, évente mintegy 700 ezer nő és férfi veti alá magát az eljárásnak – a petevezeték elkötésének, illetve a vaszektómiának. A sterilizációk felét szülés után 48 órán belül hajtják végre. Azonban a fiatal nők egyre inkább érdeklődnek iránta, mielőtt egyszer is teherbe esnének, megerősítve ezzel azt, hogy tudják, soha nem akarnak gyereket. Ezektől a nőktől az orvosok gyakran megtagadják az eljárást, mert szerintük túl fiatalok ahhoz, hogy meghozzanak egy ilyen döntést. A férfiak sterilizációjával szemben a petevezeték elkötése végleges, és egy nap ezek a nők talán akarhatnak gyereket és megbánhatják, hogy mit tettek fiatalabb korukban.

Brockwell végül áteshetett az eljáráson. „Nagyon fáradtnak érzem magam, de nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy ennyi idő után áteshettem a műtéten” – mondta később egy interjúban. „Egyáltalán nem bántam meg.” Holly kifejti, hogy a sterilizáció egy fontos lehetőség a nők egészsége szempontjából. „Rendkívül fontos, hogy hallgassuk meg azokat a nőket, akik sterilizáltatni akarják magukat.” – mondja.

A nő szerint az orvosi intézmények ellenállása a nők sterilizálásával szemben a szexizmus következménye. „Nagyon sokan azt tanácsolták, hogy ne szexeljek, ha nem akarok szaporodni, ami egy hihetetlenül ódivatú hozzáállás.” – nyilatkozta. „Igen, a férfiak műtéte olcsóbb és visszafordíthatóbb, de ez nem mentség azokért az elítélő megjegyzésekért, amit a nők kapnak, amikor a sterilizációról kérdeznek.”

Ugyan Holly elismeri, hogy a sterilizáció nem minden nő számára helyes, aki azt mondja, hogy nem akar gyereket, de szerinte az orvosok széles körben elterjedt elutasítása, hogy beszélgessenek a páciensekkel az eljárásról ártalmas és káros. „Már annak elutasítása is, hogy egyáltalán beszélgessenek róla – amit én is tapasztaltam – kártékony, és azt eredményezheti, hogy a nők nem fogják újra szóba hozni azt az eljárást, ami talán a legmegfelelőbb lenne számukra.” – folytatta. „Nem vesszük komolyan azokat a nőket, akik nem akarnak gyereket.”

Kelly Blanchard, az Ibis Reproductive Health nevű nemzetközi nonprofit szervezet elnöke egyetért Holly álláspontjával. „Fontos a nők, és minden ember számára, hogy a fogamzásgátló lehetőségek teljes köréhez hozzáférjenek, és így megtalálhassák azt, ami számukra, és a családjuk számára is a leginkább megfelelő. Azoknak a nőknek, akik már nem akarnak több gyereket, vagy egyáltalán nem akarnak gyereket a sterilizáció kiváló lehetőség lehet.”

Az ebben a játékban megbúvó potenciális szexizmus mellett az életkor az orvosi intézmények ellenállásának egy másik nyilvánvaló tényezője. Holly 26 éves volt, amikor először kérte az orvosától a sterilizációt, vagyis jóval a nagykorúvá válása után.

„Ami engem illet az életkor nem tényező. Ha egy nő 16 éves korában meghozhat egy végleges döntést, hogy gyereket vállal, akkor nem mondhatnánk neki 25 évesen, hogy nem elég idős ahhoz, hogy tisztában legyen önmagával. Ez a nőről szól, és nem az életkorról.”

Holly egyetért azzal, hogy a nők jogosultak tájékoztatást kapni a reproduktív egészségvédelemre vonatkozó lehetőségek széles köréről, hogy nyíltan beszélhessenek egy családfenntartóval, és megtalálhassák azt a lehetőséget, ami a legmegfelelőbb a számukra. „Lehetetlen megszabni egy korhatárt [a sterilizációnak], mivel a nők/emberek különböző életet élnek, különböző körülmények között. Minden nő/személy számára hozzáférhetőnek kell lennie annak a módszernek, ami a leginkább működik számukra.”

Hollynak és számtalan más nőnek, akik sterilizáltatni akarják magukat a születésszabályozás „más lehetőségei” nem kielégítőek. Szerinte az „ikonikus” tabletta nem való mindenkinek, annak ellenére, hogy ez a második legnépszerűbb fogamzásgátló módszer. „Sok nő szenved hosszú távú mellékhatásoktól és felesleges kockázatokat vállalnak [a tabletta bevételével]. – mondta, hozzátéve, hogy a születésszabályozás visszafordítható módszereinek alkalmazása megfelelő azoknak, akik ezt szeretnék, de szükségtelen mások számára. „Ha [a nők] úgy tervezik, hogy soha nem lesz gyerekük - mint ahogy én is -, akkor nincs szükségük reverzibilis fogamzásgátló lehetőségekre.”

„Azoknak a nőknek, akik tudják, hogy soha nem akarnak gyereket, és azoknak, akiknek az alternatív fogamzásgátlás problémát okoz, vagy azoknak, akiknek az életét folyamatosan befolyásolja a teherbeeséstől való félelem, az ő sterilizációs kérelmeiket komolyan kellene venni, és közösen dolgozni azon, hogy megállapítsák, ez-e a megfelelő választás. A férfiaknak nem kell harcolniuk a vaszektómiáért.”

 

Forrás

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekmentesovezet.blog.hu/api/trackback/id/tr7613412169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szizoe · http://zoe-vn-szilagyi.tumblr.com 2017.12.05. 08:09:32

Én 52 vagyok. Sosem akartam gyereket s ezt tudtam gyerekkoromtól fogva. Egyszerűen túl egoista, extrém s túl "gyerek" vagyok hozzá és szégyen-nem szégyen, nem nagyon vagyok oda a gyerekekért, zavar a jelenlétük. Menekülök onnan ahol gyermek van mert irritálnak! Minden ami a szüléssel és anyasággal kapcsolatos, taszit! DE: szerintem a huszon-éves kor igenis túl fiatal. Én ismertem nőt aki 26 évesen KIZÁRTNAK tartotta hogy szülni fog. Most , negyven felett boldog anyuka (harminc felett szült, nem tervezte de összejött...) 16 évesen meg az ember lánya még lelkileg gyerek. S sokat változhat. Én meghúznám a határt 30-35 év között. Ha addig nem akart valaki szülni, eztán sem fog akarni. Létezik más módszer is , nekem sosem volt gondom a fogamzásgátlóval. De az ESÉLYT ...meg kell adni , nem végleges visszafordithatatlan dolgokat művelni a testünkkel idejekorán! SZERINTEM.

aranea 2017.12.06. 19:22:08

@vonkonigsberg: Oké, de akkor gyereket se lehessen 35 éves korig vállalni, mivel az is végleges, és rengetegen vannak, akik megbánják - de akkor már 3 ember élete tönkre is ment, nem csak eggyé... ;)

Leana 2017.12.20. 13:44:51

@vonkonigsberg Az is lehet, hogy ha az ismerősöd elköttette volna magát, most boldog nem-anyuka lenne. :)

Én soha nem fogom átérezni és megérteni, miért dobja el valaki magától a termékenységét önként és dalolva, de elfogadom, hogy mindenkinek jogában áll a saját élete és teste felett dönteni, és valóban, ha ahhoz elég érett valaki, hogy gyereket vállalhasson, akkor ahhoz is, hogy örökre lemondjon ennek lehetőségéről.
Azoknak, akik tényleg biztosan soha nem szeretnének gyereket, sokkal jobb (és hosszú távon költséghatékonyabb) megoldás ez, mint az abortusz, vagy a hormontabletták.
Annyi kikötést viszont tennék, hogy előfeltétel lenne előtte egy rövid elbeszélgetés (nem lebeszélés jelleggel, csak ki kellene szűrni, hogy tényleg saját döntés-e, és nem a családja vagy párja kényszerítené rá az illetőt). Ha pedig az illető később esetleg mégis meggondolná magát, a helyreállító műtétre és a lombik-programra már egy fillér TB-támogatást nem adnék, örökbefogadáskor pedig csak olyan gyereket engednék nekik kiajánlani, akit már egy vagy két pár korábban visszautasított. (Így is kegyetlenül hosszú a várólistára, és sok év a várakozás, nem kellene fölöslegesen, mesterségesen tovább növelni). Aki mindezek tudatában is vállalná a beavatkozást, annak szerintem tényleg kellően erős az elhatározása, és később sem bánná meg.
Egy veszélyt viszont látnék, mégpedig az óvszerhasználat lehetséges visszaszorulását, ezáltal a szexuális úton terjedő betegségek terjedését. De remélhetőleg az, aki meghoz egy olyan felelős döntést, mint az elköttetés, az nem fog felelőtlenül, gumi nélkül szexelni alkalmi kalandok során.

molnardav 2018.12.14. 19:42:43

Kedves blog író. Nagyon jó a cikk, de az utolsó mondatodon kiakadtam. Még hogy a férfiaknak nem kell harcolniuk a vaszektómiáért?! Drágalátos Orbán Viktor barátunk úgy megszigorította az erre vonatkozó törvényeket, hogy egész Európában itt lettek a legszigorúbbak az erre vonatkozó szabályok. Két esetben végezhetnek vaszektómiát. Ha a pasinak már van három vér szerinti gyereke. Számomra ez óriási hülyeség, hiszen vaszektómiát azért szeretne az ember, mert nem akar gyereket. Ha pedig már van három gyereke, akkor ez eső után köpönyeg. Ha pedig még nincs gyereke, csakis akkor végezhető, ha az illető már elmúlt 40 éves. Ha egy 40 éves tag besétál, akkor az orvos 1 órán keresztül próbálja lebeszélni. (Természetesen ez is Orbán Viktor parancsa). Majd alá kell írnia egy nyilatkozatot. Hat hónap múlva vissza kell mennie, és másodszorra is alá kell írnia ugyanazt a nyilatkozatot. Ezzel jelezve, hogy még mindig akarja. Majd hat hónap után újra vissza kell mennie és harmadszor is alá kell írni ugyanazt a nyilatkozatot. Tehát amikor az ember betölti a 40-et, még akkor is lesz 1 év várakozási idő. A harmadik aláírás után megbeszélnek egy időpontot, és kezdődhet a műtét. Szerintem ez csöppet sem hangzik zökkenő mentesen. :(

aranea 2018.12.15. 13:26:38

Úgy látom, hogy a cikk nem hazai esetleírás:
"„négyéves harc” után az Egyesült Királyság közegészségügyi ellátórendszerével és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végül megtehette."
süti beállítások módosítása