A beszélgetés művészete: gyerekmentesek és szülők az ünnepi partikon

2017. december 21. 15:57 - Gyermekmentes Övezet

07_xmas-party1.png

Az ünnepi partik időszaka ez a mostani, és az ilyen találkozókon a beszélgetés fő témái gyakran a gyerekek. Ha nincsenek gyerekeid (még, vagy gyerekmentes vagy), megtalálni a közös hangot a szülő barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal és házastársaikkal gyakran kihívást jelenthet, vagy akár kínos is lehet. Megpróbálni ügyesen elterelni a beszélgetést a gyerekekről még több ravaszságot igényelhet. Milyen módszerekkel tudod irányítani a szülőkkel folytatott beszélgetéseket az ünnepi összejöveteleken? Erről könyvet lehetne írni (lenne rá vevő?), de azért néhány gondolatot szeretnék átadni nektek erről…

Az ünnepi összejöveteleken folytatott beszélgetések irányításának művészete

  • Természetesen több mint valószínű, hogy a szülők a gyerekeikről akarnak majd beszélni. De leszögezném: attól, hogy úgy tűnik, csak a gyerekeikről akarnak beszélni, ez nem jelenti azt, hogy nem érdeklődnek irántad, vagy az iránt, amit mondani szeretnél.
  • Amikor csak teheted, oszd meg a gondolataidat – függetlenül attól, hogy az egy saját gyerekkori élményed, esetleg a család vagy a barátok gyerekeivel kapcsolatos gondolat.
  • Használd az átirányítás művészetét: Végy elő egy mondást, vagy ötletet, és használd arra, hogy átirányítsd a beszélgetést egy történetre, amit el tudsz mesélni, egy információra, amit megoszthatsz, vagy valami másra, amit érdekesnek találsz. Például: „A fiad sportolásáról eszembe jutott valami, amiről nem rég olvastam online…” 07_cocktail-party1.png
  • Elegánsan kezdj el érdeklődést mutatni irántuk: csomagold be a gyerekekről szóló beszélgetést, és találj valamit, ami iránt érdeklődnek. Például: „Nagyon jó hallani, hogy Sárika ilyen jól van – Hallom, hogy te ittésitt voltál…” vagy: „Amikor utoljára láttalak nagyon … voltál.” Mindenki szeret saját magáról beszélni, ezért ha kétségeid vannak, tégy fel kérdéseket, hogy beszélhessenek önmagukról, és használd az átvezetés művészetét, hogy urald a beszélgetés témáját.
  • Mondj valamit magadról. Ossz meg egy történetet vagy egy témát, ami valahogyan kapcsolódik ahhoz, amit éppen most mondtak neked.

 

Ha ki akarsz lépni egy beszélgetésből…

Ha ki akarsz lépni egy beszélgetésből valakivel, akit nem ismersz jól, erre van egy egyszerű menekülési stratégia. Tedd azt, amit egy profi mentor tanított nekem, ami egyébként fájdalmas lehet egy szakmai kapcsolatépítő eseményen. Higgy nekem, ez működik a partikon is. Amikor a másik befejezi a mondandóját őszinte mosollyal nézz közvetlenül a szemébe, még a kezed is ráteheted finoman a karjára vagy vállára, és egyszerűen csak mondd azt: „Olyan jó veled beszélgetni!” – és elsétálsz.

Tudom, hogy ez ridegen hangzik, de ha tiszta és őszinte pozitív energiákkal teszed ezt, akkor ez egy kecses módja annak, hogy kilépj egy beszélgetésből, amiben nem akarsz részt venni.

A szülők gyakran sokat beszélnek a gyerekeikről, mert ez egy kényelmes társalgási terep a számukra. Néha csak egy kis jártasság kell hozzá, hogy elvigyük a beszélgetést egy másik irányba, amely érdekes mindenki számára, szülőknek és nem szülőknek egyaránt.

Az ünnepi partik beszélgetéseit kihívássá nem az teszi, hogy olyan valakit találj, akinek szintén nincs gyereke. A lényege a beszélgetés művészete, és hogy tudjuk, hogyan használjuk a szociális készségeinket az ünnepi partikon, hogy jó hangulatban telve élvezhessük az eseményt.

Nálatok mi működött ezeken az összejöveteleken?

Laura Carroll

 

Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekmentesovezet.blog.hu/api/trackback/id/tr1913516637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása